Guiden til den perfekte slipsknuten
I 17 år har Leif Magne Klæboe ryddet opp i slitne slipsknuter. Her gir han deg den komplette guiden til det perfekte slipset.
Enkel knute, dobbel knute, liten eller stor knute. Enten har slipset en tendens til å bli hengende på knærne med bitte liten knute, eller så slutter slipset midt oppe på magen, og knuten er altfor stor – dersom man er heldig nok til å vite sånn cirka hvordan man knyter en anstendig slipsknute.
Hvem har ikke stått foran speilet og slått fortvilte dobbeltknuter på slipset i disse jule(bord)tider?
Knutekongen Leif Magne Klæboe (39) i Harstad har i 17 år vært en reddende engel for mer eller mindre fortvilte menn som i siste liten på vei til bryllup, julebord eller andre selskapeligheter nok en gang har kommet på at de ikke vet hvordan det forbaskede slipset skal knytes.
– Det er akkurat som å lære seg å sykle. Når du først har lært det, så kan du det. Og alle vil en eller flere ganger i året komme opp i situasjoner der det er nødvendig – om ikke påkrevd – med slips, sier Klæboe.
Han driver herreklesforretningen Galant i Harstad, og forteller om en rekke episoder med menn med knute på tråden.
– Stort sett hver uke kommer det innom menn som trenger akutt slipshjelp. Jeg synes bare det er hyggelig å hjelpe til med å knyte slipsene deres, sier Klæboe.
Slipstrender
Han har sett motene komme og gå, slipsene bli tynnere og tykkere, og nå er trenden at slipsene igjen blir tynne. Han har sett fargene endre seg radikalt, og i år er det lillatoner og brunt som ser ut til å slå aller best an. Men en ting som ikke har endret seg det spor gjennom de 17 årene Leif Magne har vært i motebransjen, er selve teknikken på slipsknuten – og det er knuten «dobbel windsor», en såkalt amerikansk – eller dobbel knute – som er mest populær.
– Knutene har vært like så lenge jeg har jobbet med moter. Det finnes forskjellige knuter, men de endres ikke fra år til år, slik moten gjør, sier han, og legger til:
– Amerikansk knute er svært enkel. Huskeregelen er: først ut til venstre, så ut til høyre, og deretter over. Husker man det, er mye gjort. Nettopp fordi knutene ikke endres, mener Klæboe alle burde ta seg fem minutter til å pugge de enkle grepene som gjør at knuten i halsen sitter som støpt.
Han lever av å selge dresser, skjorter og slips til motebevisste og -ubevisste menn i nord. Han sier at mannfolk i mye større grad er opptatt av mote nå enn tidligere, og at flere og flere handler uten kona nå enn for femten år siden. Når han selger en full dress, knyter han slipset til kunden, men sier alltid at kunden må love å knyte opp slipset – for at ikke stoffet skal bli ødelagt. Og det er her slipsproblematikken kommer inn.
– Ofte sier folk at de aldri kommer til å knyte opp knuten, fordi de ikke kan knyte den igjen. Men om man lar knuten bli værende, ødelegges slipset i løpet at få uker. Dessuten blir knuten skjev og mindre og mindre for hver gang. Jeg sier til alle kundene at de kan komme innom her hver gang de trenger å få knytt slipset – og jeg har mange gjengangere, forsikrer han.
Slik knytes en Windsor-knute:
- Slik begynner du, hold den tynne enden av slipset i den ene hånden, og legg den lange delen av slipset over.
- Den lange delen føres opp langs halsen og ut til siden, over den korte delen av slipset.
- Samme operasjon gjentas, bare ut til den andre siden.
- Knuten skal skjules og den lengste delen legges over knuten. Før enden rundt og bak og ned på fremsiden over selve knuten.
- Stram til, og juster knuten.
- Vips, et slips!
Les en grundigere guide med grafikk her: Windsor