Krøll med knuten – Annenhver mann kan ikke knyte slips
Årets konfirmanter vil ha dress, skjorte og slips. Det er bare ett problem: Slipsknuten. -Slips er tøft, men vi sliter med knuten, forteller niendeklassingene Simen Ytterland, William Frøystad og Jonas Oksnes Elde.
De er ikke alene. Skal vi tro dem som selger konfirmasjonsdresser, er det knapt noen av dagens 15-åringer som kan knyte et slips. Mange sørger for å få knuten med på kjøpet, og løsner den ikke før de absolutt må.
– Vi knyter slipsene for konfirmantene nærmest automatisk når de kjøper dressen.
– Jeg har ikke opplevd at noen kan knuten, sier Gard Wedvik hos Follestad i Oslo, som har solgt herreklær siden 1923.
Knutekurs. I Giske utenfor Ålesund har de tatt konsekvensen av kunnskapshullet. De siste to årene har Arne Inge Oksnes, som har solgt og leid ut dresser i 30 år, troppet opp på ungdomsskolen med 40 slips.
– Det var til god hjelp. Nå kan vi den nesten, sier Simen Ytterland.
Men det er ikke alltid like lett å finne noen som kan hjelpe. Fedrene er ikke så veldig mye bedre, skal vi tro ekspertene. Man må opp enda en generasjon, til besteforeldrene, for å finne menn som kan det.
– Jeg vil påstå at over halvparten av menn over 16-17 år ikke kan slipsknuten, sier Arne Inge Oksnes.
Etter å ha fått konfirmantknuten på plass, kan det gå tre-fire år før de står foran speilet og skal prøve seg igjen. Da er de like hjelpeløse, bekrefter befal i Forsvaret.
– Det er et mindretall som kan slipsknuten. De aller fleste gardistene har ikke hatt slips på seg siden de var konfirmanter, så vi må lære dem det. Men det går greit, forteller kaptein Pål David Grønning i H.M. Kongens Garde.
På moten. Å droppe slipset fordi de ikke kan knuten, er ikke noe alternativ for årets konfirmanter.Slips er mer inne blant dagens 15-åringer enn blant deres fedre.
Idolenes slipsbruk påvirker dem. David Beckham nyter å bruke det. Norske fotballspillere på vei til og fra landskamp har også byttet ut T-skjorte og joggebukse med dress, skjorte og slips. De spillerne som ikke har vært i militæret, har hatt problemer med slipsknuten, men de fleste er vant med dette fra klubbene sine, sier landslagstrener Åge Hareide.
Mens fotballspillere staser seg opp, er slipset blitt sjeldnere på Stortinget. – Et paradoks, sier tidligere lagtingspresident og nå leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Lodve Solholm (fr.p.).
Dumt med knute på lager
Det finnes utallige varianter av slipsknuten. Mest vanlig er de to som her i landet kort og godt bare blir kalt enkel og dobbel.
– Flere designere har skapt sine egne knuter, men vi holder oss til de kjente. Vi anbefaler en dobbel knute. Det ser bedre ut, sier Gard Wedvik hos Follestad i Oslo.
– Prinsippet med knutene er likevel det samme: De skal kunne dras ut, uten at det er igjen en knute på slipset. Dersom det skjer, er slipset sannsynligvis knytt feil vei.
– Det virker som om mange lar slipset ligge med knuten på når de først har fått noen til å knyte det. Det anbefaler vi ikke, sier Wedvik.
– Slipsselgeren forteller at slips er langt mer populært nå enn for noen år tilbake. Menn liker ifølge Wedvik å ha i hvert fall ett plagg der de kan slå seg litt løs.
– I år skal det være litt mer blomstrede mønstre. Og de er litt smalere enn de har vært de siste årene.
SLIPSETS UTVIKLING
- Bruk av halskleder er dokumentert flere steder i verden, som i Kina og antikkens Roma, men det moderne slipsets opprinnelse er knyttet til en helt spesiell historisk hendelse.
- Omkring år 1635 ankom en gruppe kroatiske leiesoldater Paris for å gi sin støtte til Ludvig XIII. Franskmennene ble betatt av halstørklene som soldatene brukte, og denne måten å bære tørkler på, «style cravat», ble raskt svært populær i Frankrike.
- Skikken ble så brakt til England med Charles II, men slipset oppnådde ikke den virkelig store dominansen i menns garderobe før på slutten av 1700-tallet. Etter en sløyfedominans på midten av 1800-tallet, dukket slipset opp i sin moderne variant. Kilde: Caplex